fbpx

Žilinská župa vytvára v nemocniciach prostredie priateľské k rodinám

Námestovo, 13. decembra 2018V Oravskej poliklinike Námestovo bol vybudovaný nový priestor pre rodičov s deťmi. Projekt vytvárania kútikov pre rodiny a dieťa v poliklinike a štyroch nemocniciach Žilinskej župy sa realizuje vďaka podpore Nadácie Kia Motors Slovakia, ktorá ho podporila sumou 21 969 eur. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) prispel sumou 10-tisíc eur.

 

„Návšteva matky s dieťaťom pri absolvovaní odborných vyšetrení často trvá viac ako hodinu, k tomu treba prirátať čas na cestovanie z domova.  A práve z tohto dôvodu bolo potrebné v poliklinike  takýto priestor vytvoriť,“ uviedla riaditeľka Oravskej polikliniky Námestovo Mária Šišková.

 

Kútik pre rodičov s deťmi sa nachádza na treťom poschodí v hlavnej budove Oravskej polikliniky a doposiaľ tam takýto priestor nebol. Kútik je vybavený dvoma prebaľovacími pultami, veľkým pultom s umývadlami a mikrovlnnou rúrou, či kreslami na kojenie. V ďalšej časti je detský nábytok a hračky. So skrášlením a vymaľovaním priestorov v kútiku námestovskej nemocnice pomáhali študenti Spojenej školy – Strednej umeleckej školy v Nižnej, pod vedením učiteľa Miroslava Knapa.

 

„Samozrejme, že cieľom je skrátiť čas čakania v ambulanciách na minimum, ale ak už je čakacia doba nevyhnutá, tak nech ju môžu rodičia s deťmi stráviť v príjemnejšom prostredí. Súčasne tieto priestory budú slúžiť na vzdelávanie v preventívnych programoch, s ktorými je dôležité začať už od detstva. Aby si deti zvykali na to, že treba vedieť poskytnúť prvú pomoc alebo aká je prevencia rôznych ochorení. Čiže možností využitia týchto priestorov je viac,“ povedala riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková.

 

Z prostriedkov Nadácie Kia Motors Slovakia budú do konca tohto roka doplnené a zmodernizované už existujúce miestnosti pre malých pacientov aj v štyroch nemocniciach Žilinskej župy (Liptovská nemocnica s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši, Dolnooravská nemocnica s poliklinikou v Dolnom Kubíne, Hornooravská nemocnica s poliklinikou v Trstenej a Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci).