fbpx

Počas víkendu spadlo v Dolnom Kubíne viac ako 20 stromov

Dolný Kubín, 11. marca 2019 – Mesto Dolný Kubín počas tohto víkendu zasiahlo veterné a daždivé počasie. Silný vietor lámal desiatky stromov a spôsobil veľké materiálne škody hlavne na sídliskách. Niektoré dokonca vietor vytrhol zo zeme. Od soboty 9. marca do pondelka padlo v dolnooravskej metropole viac ako 20 stromov. Jeden z nich zasiahol pri páde aj páviu voliéru.

 

„Vzhľadom na extrémne silný vietor nám na viacerých miestach v meste popadali stromy na cesty, chodníky, stĺpy verejného osvetlenia či do záhrady. Škody momentálne vyčíslujeme a do odpratávania sme od rána zapojili pracovníkov technických služieb a dobrovoľníkov z Gymnázia P.O. Hviezdoslava. Keďže meteorológovia ešte varujú pred vetrom, tak by sme chceli upozorniť občanov, aby si dávali pozor a nezdržiavali sa pod stromami.,“ povedal Ján Prílepok, primátor mesta.

 

Silný vietor sprevádzaný dažďom zlomil strom v Parku Martina Kukučína, ktorý spôsobil nemalé škody pri pávej voliére. Tridsať metrov dlhý strom vytrhlo zo zeme a zasiahlo páviu voliéru, kde sa v tom čase nachádzalo 11 pávov. „Strom pri páde poškodil oplotenie, chodník a zabil dva pávy. Pre ostatných deväť z nich hľadáme na najbližšie dni azylový domov, aby sme to tam mohli dať do poriadku. Chceli by sme preto vyzvať ľudí, ktorí by boli ochotní nám s tým pomôcť nech sa obrátia na odbor dopravy, miestneho hospodárstva a cestovného ruchu na meste,“ doplnil Miroslav Kosmeľ, vedúci odboru dopravy, miestneho hospodárstva a cestovného ruchu na Mestskom úrade v Dolnom Kubíne.

 

So silným vetrom treba počítať aj v nasledujúcich hodinách. Lokálne môže aj zosilnieť. Meteorologický ústav v tejto súvislosti vydal i výstrahy 1. stupňa pred vetrom na horách a snehovými jazykmi a závejmi. V okrese Dolný Kubín sa ojedinele očakáva tvorba snehových jazykov.