fbpx

Mesto Dolný Kubín kvôli prevencii proti šíreniu koronavírusu zatvára materské a základné školy

Dolný Kubín, 12. marca 2020Dolnokubínska samospráva na základe rozhodnutia Krízového štábu mesta a po konzultácii s regionálnym hygienikom od piatku 13. marca uzatvorí sedem materských, štyri základné a dve základné umelecké školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Obmedzenie činnosti sa dotkne aj centier voľného času zriadených mestom. Uvedené opatrenie bude v platnosti predbežne do pondelka 16. marca vrátane. Podľa vývoja aktuálnej situácie bude krízový štáb mesta operatívne rozhodovať a informovať verejnosť.

„Aj napriek tomu, že chorobnosť detí a žiakov v materských izákladných školách v našom meste dramatickým spôsobom nestúpla a nebol ani aktuálne potvrdený koronavírus, z preventívnych dôvodov sme sa rozhodli pristúpiť k uzatvoreniu škôl v našej zriaďovateľskej pôsobnosti,“podotkol primátor mesta Ján Prílepok.

Zároveň vyzýval aj ostatných zriaďovateľov na území mesta, aby sa pripojili k dočasnému zatvoreniu svojich školských zariadení.

Radnica má vzhľadom na platnú legislatívu v kompetencii zatvoriť materské školy na dobu neurčitú. Základné školy môže mesto, resp. riaditeľ školy, zatvoriť len na päť dní počas celého školského roka, v tom prípade ide o riaditeľské voľno. „Budeme očakávať, aké rozhodnutia prijme hlavný hygienik a ústredný krízový štáb práve vo veci celoplošného preventívneho uzatvorenia škôl,“ uviedol primátor.

V Dolnom Kubíne bude život zachovaný aj naďalej. „Občania sa nemusia báť o základné služby v meste, ako napríklad vývoz smetí či sociálne služby pre seniorov. Chceme poprosiť obyvateľov, aby obmedzili návštevu verejných inštitúcií len na nevyhnutné prípady a využili možnosť elektronického vybavovania. Taktiež, aby sa nezdržiavali v obchodných centrách a využili na povinné úhrady daní a iných poplatkov bezhotovostný prevod cez internetbanking a tak sa vyhýbali plateniu v hotovosti. Ide o preventívne opatrenia, preto žiadame občanov, aby boli zodpovední, disciplinovaní a nepodliehali panike,“ zdôraznil primátor mesta.

Ďalšie zasadnutie krízového štábu je naplánované na pondelok 16. marca o 8.00 h. V prípade pokynov od vyšších štátnych inštitúcií je primátor mesta pripravený zvolať štáb mesta operatívne aj skôr.