fbpx

Polícia radí:  Na čo všetko myslite, keď plánujete dovolenku autom 

cr2

Máme za sebou koniec školského roka, pred sebou celé leto, ktoré začíname predĺženým víkendom. Mnohí práve teraz balia kufre a plánujú bezpečnú dovolenku autom do zahraničia. Prinášame niekoľko praktických rád pre dovolenku bez komplikácií.

 

Základ je príprava a plánovanie

V prvom rade plánujte. A to v dostatočnom predstihu. Čas odchodu aj trvanie cesty, trasu, oddych. Skontrolujte platnosť cestovných pasov a občianskych preukazov. Pripravte si potrebné doklady na vedenie vozidla. A čo je veľmi dôležité, sledujte protipandemické opatrenia na Slovensku a aj v krajinách, cez ktoré cestujete a tiež v cieľovej destinácii. Sledujte ich aj pred návratom domov.

 

Zistite si informácie o pravidlách v krajinách, cez ktoré cestujete i v cieľovej destinácii

Odporúčame zistiť si aspoň základné pravidlá a povinnosti vodičov, ktoré sa týkajú krajín, kam chcete cestovať, aby ste sa vyhli prípadným nepríjemnostiam. Cestu do zahraničia je dobré plánovať s použitím dopravného plánovača, v ktorom sú uvedené dni a cestné ťahy, či smery najväčšej očakávanej hustoty cestnej premávky. Stále platí, že najzaťaženejšie dni v doprave sú piatok, sobota a tie dni, keď sa menia turnusy, teda na začiatku mesiaca, v strede a na konci mesiaca. Predpokladané miesta výskytu dlhých kolón áut sú najmä hraničné priechody a zjazdy z diaľnic do konkrétnych destinácií.

V dostatočnom časovom predstihu pred predpokladanými miestami výskytu dlhých kolón áut odporúčame doplniť pohonné hmoty, zabezpečiť si dostatok stravy a tekutín na pitie (toto platí najmä v prípadoch, ak sú cestujúcimi aj deti). Ešte pred cestou je potrebné skontrolovať technický stav vozidla, najmä chladiacu sústavu a klimatizáciu vozidla, ak je ňou vozidlo vybavené.

 

Čo robiť v prípade nehody

V prípade, ak ste účastníkom dopravnej nehody, odporúčame postupovať štandardne, ako postupujete bežne pri nehode na Slovensku. Čiže vykonajte všetky opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky, oblečte si reflexnú vestu a postavte výstražný trojuholník, aby ste predišli vzniku nového nebezpečenstva. Upovedomte políciu a počkajte na príchod policajtov.

 

Ako neprísť o cennosti z auta

Odporúčame venovať pozornosť svojim veciam a nenechávať ich bez dohľadu. Cenné veci, drahé šperky alebo vyššia hotovosť by mali zostať doma na bezpečnom mieste. Veci, ktoré by mohli pútať pozornosť možných zlodejov nepatria ani do zaparkovaného auta. Auto nie je výklad a mobily, navigácie, notebooky, kabelky, či iná batožina by v ňom určite nemali zostávať, keď vozidlo opúšťate.