fbpx

Otvorenie oddychového bodu Novoť

Dňa 6. septembra sa za prítomnosti partnerov z Poľskej obce Ujsoly konalo slávnostné otvorenie Oddychového bodu Novoť. Po oficiálnom otvorení programu starostom obce Dušanom Jendrašíkom boli priestory oddychového bodu vysvätené miestnym farárom. Nasledovalo folklórne vystúpenie detí z ľudovej goralskej skupiny Novoťanček z Novote a prehliadka priestorov oddychového bodu účastníkmi otvorenia.

 

Pri tejto príležitosti sa konal aj seminár, ktorého nosnými témami boli informácie ako sa správne pripraviť na turistiku, turistika s deťmi, prežitie v prírode, príprava stravy, bivakovanie či základy prvej pomoci na turistike. Súčasťou seminára bol aj spoločný piknik, pri ktorom účastníci seminára využili vnútorné aj vonkajšie sedenie či pripravené otvorené ohnisko. 

 

Stretnutia sa zúčastnili aj partneri z Poľskej obce Ujsoly, ktorí vyzdvihli prínos projektu ako i dlhoročnej spolupráce s obcou Novoť.

 

Cieľom projektu bolo vytvoriť nový produkt cestovného ruchu – tzv. oddychový bod Novoť. Ten pozostáva z útulne pre turistov, opravovne bicyklov a lyží, elektronabíjačky pre elektrobicykle, oddychovej miestnosti (vnútorný altánok), sušiaku na mokrú bielizeň, infomiestnosti, kde sú umiestnené informačné a propagačné materiály pre región Hornej Oravy a poľskej strany Beskýd. Exteriér je vybavený vonkajším sedením, otvoreným ohniskom so sedením, stojanov na bicykle a veľkoplošnej informačnej mapy s mobilnou aplikáciou. 

 

Po seminári sa konal výstup na vrchol Krawcow Wierch – nachádzajúci  sa na hranici medzi Poľskom a Slovenskom, ktorého sa zúčastnili okrem partnerov zo Slovenska a Poľska aj deti zo ZŠ Novoť.  Účastníci výstupu boli oboznámení  s veľkoplošnou mapou, skladacími mapami ako aj s použitím mobilnej mapovej aplikácie. Ako darček všetci účastníci výstupu dostali turisticku lekárničkou s logom programu.